Ut och lek

Tips på roliga vattenlekar

4:04 min

P4 Morgons lekledare, utomhuspedagogen Karin Carnby Vallgårda, berättar om roliga lekar och spel ni kan utöva i vattnet i sommar. Lyssna när 9-åriga Elsa samt 7-åriga Alice och Liam provar några av lekarna, och klicka på "läs mer" för att få fler lektips.

Lekar i vatten:


- Volleyboll

- Simma under vattnet med en ballong i ett snöre fastsatt i midjan.

- Töm ett område från flytande saker snabbt.

- Gör en gräns i vattnet, till exempel genom att lägga en lina fastknuten i något på land och/eller en armpuff som flyter i vattnet. Lägg pingisbollar eller andra flytande föremål i vattnet, lika många på varje sida. Försök sedan rensa den egna planhalvan genom att kasta över föremålen på den andra sidan. Blås av efter till exempel fyra minuter och se vem som kastat över flest..

- Tävla om vem som snabbast kan föra en pingisboll eller en badboll en sträcka genom att plaska eller blåsa, utan att vidröra bollen med händerna.

- Stå parvis en bit ifrån varandra och försök pricka den andre, som får ducka under vattnet men inte flytta på sig.

- Kull. En person är kullare och ska försöka nudda någon annan med sin hand. Då blir i stället den personen kullare. Låt det vara förbjudet att kulla tillbaka direkt.

- Tunnelkull. En person är kullare. Alla som blir kullade ställer sig bredbent stående i vattnet.  För att bli fri så måste någon dyka under vattnet mellan benen på den som är kullad; då blir den personen fri och rörlig igen.

- Nudda din kamrats kropp med en pingisboll utan att själv vidröra pingisbollen. Plaska eller blås bollen framåt! I stället för en pingisboll kan du ta en badboll om du vill.


- Se vad som flyter och inte flyter i en balja eller på grunt vatten. Ha samtal med barnet om varför vissa saker flyter och andra inte.

- Få snurr på vattnet genom att många personer går eller springer runt i samma riktning länge.