Avgångar väntas efter tysk polisskandal

1:27 min

Tysklands regering lovar i dag en översyn av den tyska säkerhetspolisen efter mordskandalen i Tyskland som uppdagades i slutet av förra året. Flera inom säkerhetspolisen kan tvingas avgå.

I november förra året skakades Tyskland av en mordskandal när det avslöjades att tre nynazister, Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), misstänktes ligga bakom morden på tio personer med utländskt ursprung, de flesta från Turkiet.

Morden hade pågått i hela sju år, samtidigt som polisen begick flera grova misstag i hanteringen av mordfallen. Till exempel utgick man från att morden handlade om interna uppgörelser mellan invandrare.

Hur det hela låg till uppdagades först i november förra året när polisen fann två av medlemmarna i Nationalsozialistischer Untergrund sedan de begått självmord efter ett bankrån.

För några dagar sedan kom det dessutom fram att den tyska säkerhetspolisen förstört hemliga dokument om terrorgruppen. Dokumenten förstördes samma dag som de skulle överlämnas till riksåklagaren.

Efter den senaste skandalen avgick i går chefen för den tyska säkerhetspolisen, Heinz Fromm.

Inrikesminister Hans-Peter Friedrich lovar i dag att säkerhetspolisens agerande ska granskas. Han lovar också en förnyelse av säkerhetspolisen.

Sebastian Edathy, ordförande i parlamentsutskottet som hanterar frågan, utesluter inte att flera personer inom säkerhetspolisen kan få gå.

– Det är ett av de värsta fallen vi sett, säger Edathy.