Barclays vd avgår efter skandal

Den brittiska bankjätten Barclays vd Bob Diamond slutar med omedelbar verkan, till följd av den skandal som gäller manipulation av interbankräntan Libor. Även bankens operativa chef Jerry del Missier avgick på tisdagen.

Beskeden kom en dag efter det att Barclays styrelseordförande Marcus Agius lämnat in sin avskedsansökan. Marcus Agius sitter dock kvar på sin post tills en ny ordförande är utsedd. Han ska också leda jakten på en ny vd, enligt banken.

Den brittiske finansministern George Osborne välkomnar beskedet att Bob Diamond kastar in handduken och hoppas att detta är första steget mot en ansvarsfull kultur i landets banksektor.

– Jag tror att det är rätt beslut för Barclays, och jag tror att det är rätt beslut för landet, sade George Osborne till BBC Radio.

Barclays fick i förra veckan böta 453 miljoner dollar, cirka 3,1 miljarder kronor, till myndigheter i Storbritannien och USA och blir därmed den första banken att förlikas i utredningen om manipulationen av Libor. Den omfattar ytterligare över ett dussin banker, däribland Citigroup, UBS och RBS.

Libor används vid prissättningen av derivat och andra finansiella produkter.

TT