Husrannsakan mot Nicolas Sarkozys fastigheter

1:17 min

Fransk polis har gjort tillslag mot Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozys hem och kansli. Tillslagen är del i en utredning av misstankar om illegala bidrag till hans presidentvalskampanj för fem år sedan.

Ett tiotal poliser gick tillsammans med undersökningsdomaren in i både paret Sarkozy-Brunis villa i Paris sextonde arrondissement och i Sarkozys två olika kontor i centrala Paris. De var på jakt efter bevis för att Sarkozy faktiskt tog emot stora summor pengar till sin presidentvalskampanj år 2007 från den stenrika Liliane Bettencourt, som äger kosmetikaimperiet L'Oréal.

Rättsutredningen har pågått en längre tid men hittills har Sarkozy varit skyddad och som president åtnjutit immunitet. Han har hela tiden nekat till anklagelserna att han skulle tagit emot illegal finansiering till sin kampanj och familjen var inte själv på plats i förmiddags, utan befinner sig i Canada.

Flera vittnen i Liliane Bettencourts närmaste krets hävdar att Sarkozy hade möten med arvtagerskan och hennes man André, som numera är död. Miljardärskans revisor säger att hon fick i uppdrag att ordna med 150 000 euro i kontanter till skattmästaren för valkampanjen, andra har uttalat att Sarkozy kom till huset för att hämta pengar.

Om polisen fann något av värde för utredningen tycks inte ha läckt ut. Sarkozys advokat kommenterar med att detta var onödigt eftersom rätten fått Sarkozys dagbok och den information som finns.