Reinfeldt vill satsa på handledning för unga

35 min

Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt vände sig i sitt tal i Almedalen till de nya Moderaternas hjältar, som han kallade dem. Det vill säga skiftarbetarna, bagarna och de inom hemtjänsten – ofta med ursprung i andra länder.

– Tjejen från Kosovo säger "jag kom hit 2006 och jag fick jobb här direkt, före jag kunde prata svenska och det var väldigt bra för jag fick motivation att snabbare lära mig svenska språket". Jamen, se där. Man kanske inte behöver ett språktest för att jobba.

Med en gliring till Folkpartiet, som just kräver språktest, så berättade Fredrik Reinfeldt i sitt tal i kväll om sina arbetsplatsbesök under våren på bageriet i Växjö, hos hemtjänstens nattpatrull i Kristinehamn och på nattvandring med socialtjänsten i Stockholm:

– När vi andra är lediga, när vi kan vara med familjen och ha fredagsmys, då är det de som finns på plats därute. Vi har många hjältar, men låt mig vara tydlig – det här är de nya Moderaternas hjältar.

Fredrik Reinfeldt talade också om den höga ungdomsarbetslösheten och om förslaget om ett yrkesintroduktionsavtal.

– Ett långt och svårt ord men det är viktigt. En slags praktik med lön, sade han.

Tidigare i dag sade Fredrik Reinfeldt att han är beredd att betala för handledning, sänkta arbetsgivaravgifter, omställnigsförsäkring eller nåt att annat som arbetsgivare och fack vill ha för att kunna sluta avtal.

Det är avtal som Moderaterna hoppas leder till 30 000 sådana här yrkesintroduktionsavtal.

Och med en gliring till Centern, som ju krävt sänkta löner för de som får sitt första jobb, sa han:

– En pakt för fler jobb, bättre jobb och för högre löner.