Greklands kris kan vara ännu djupare än befarat

1:47 min

Regeringen i Grekland inleder i morgon förhandlingarna om att få bättre villkor för sina räddningslån från de övriga euroländerna. Regeringen kommer att hävda att åtstramningspolitiken inte fungerar. Nya siffror visar nämligen att tillståndet i den grekiska ekonomin till och med är sämre än vad man hittills har trott.

Grekland är nu inne i sitt femte år av recession. Och det finns ingenting som tyder på att utvecklingen är på väg att vända.

I går kväll berättade biträdande finansminister Staikouras att Greklands ekonomi kommer att krympa med närmare 7 procent i år.

Det är väsentligt sämre än de drygt 4 procent som man hittills räknat med.

Enligt regeringen visar det att åtstramningsprogram som Grekland tvingats genomföra inte alls fungerar, utan i själva verket har gjort situationen värre.

I morgon eftermiddag möter premiärminister Samaras representanterna från den så kallade trojkan, det vill säga EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

Han kommer då att begära att kraven på Grekland mildras. Han kommer att säga att Grekland ska uppfylla sina åtaganden, men att tidsfristerna är för snäva, Grekland måste få mer tid.

Arbetslösheten i Grekland har stigit fem år i rad, nästan var fjärde grek saknar i dag arbete.

Bland unga greker under 25 år är varannan utan arbete. Den stigande arbetslösheten minskar statens skatteinkomster, samtidigt som kostnaden för arbetslöshetsersättning ökar.

Den grekiska tidningen Kathimerini skriver i dag, att premiärminister Samaras kommer att utlova snabba reformer av den statliga sektorn och utförsäljningar av statliga företag i utbyte mot mer generösa villkor i övrigt.

Det är egentligen åtgärder som redan har utlovats, men hittills har i stort sett ingenting hänt.

Flera euroländer ser ut att vara på väg att tappa tålamodet med Grekland. Under toppmötet i förra veckan fick flera andra länder mildrade villkor för olika hjälpinsatser. Men inte Grekland.