Ahmed Agiza får uppehållstillstånd

Egyptiern Ahmed Agiza, som bryskt utvisades från Sverige till ett egyptiskt fängelse för elva år sedan, har fått uppehållstillstånd i Sverige. Agiza fick själv beskedet av sitt juridiska ombud på telefon i dag.

– Min fantastiska advokat i Sverige var den som gav mig beskedet om beslutet, säger Ahmed Agiza när jag får tag på honom i telefon innan vi ska träffas.

Agizas historia har uppmärksammats stort. Han och en landsman utvisades från Sverige med hjälp av amerikanska agenter, efter att Säpo misstänkt att de hade samröre med en terrorgrupp. Bakbundna, iförda overaller, ögonbindel och blöja, flögs de i ett CIA-plan från Bromma till Egypten. 

Här i Kairo hölls Agiza fången i nio år, han släpptes först i fjol. Hans hälsa är svårt märkt av tiden i fängelse där han bland annat fått utstå tortyr. 

Nu ska han se till att få riktig vård säger han, men i dag är han bara glad när jag gratulerar till uppehållstillståndet. 

– Jag är så glad så glad säger han. 

Det kommer att ta ett par veckor innan alla praktiska detaljer är klara, bland annat ska myndigheterna i Sverige utfärda ett tillstånd som ska skickas per post till Kairo. Men under tiden  kommer hans hustru och barn till Kairo för att fira fastemånaden Ramadan tillsammans med honom. 

Och efter Ramadan bär det av till Sverige och ett liv med familjen.