EU röstade nej till Acta-avtalet

1:16 min

Det kritiserade Acta-avtalet stoppades idag av stor majoritet i EU-parlamentet. Avtalet är menat att förhindra piratkopiering och varumärkesförfalskning.

Det utbröt jubel i EU-parlamentet efter att vice talmannen Alejo Vidal-Quadras med hes röst hade slagit fast att EU nu slutligen har sagt nej till Acta-avtalet. Många parlamentariker höll upp plakat där det på engelska stod ”hej demokrati, farväl Acta”.

– Det går inte att garantera att medborgerliga friheter blir ordentligt skyddade såsom Acta-avtalet är skrivet, säger den brittiske socialdemokraten David Martin, som har lett EU-parlamentets arbete med avtalet.

EU-parlamentet har fått ta emot långt över två miljoner underskrifter i protest mot Acta, bland annat på grund av rädsla för att friheten på internet ska begränsas.

– Om vi ska ha ett folkvalt parlament i Europa för att representera medborgare är det väl jättebra att parlamentet också kan ta medborgarnas bekymmer och åsikter i beaktande när de fattar sina beslut. Det är en väldigt stark dag för europeisk demokrati, säger parlamentarikern Amelia Andersdotter (Piratpartiet).

478 EU-parlamentariker röstade nej till Acta idag. Bara 39 röstade för, medan 165 lade ner sina röster.

Men den svenske moderaten Christofer Fjellner anser att många, både politiker och allmänhet, har misstolkat vad Acta-avtalet innebär.

– Det har kommit att handla om illegal fildelning och nedladdning. Men det är olagligt idag, och det kommer vara lika olagligt i morgon, trots den här omröstningen. Det vi missade idag var en möjlighet att få internationellt samarbete i kampen mot förfalskade läkemedel, bilar och annat, som är ett stort hot, säger Christofer Fjellner.

EU-kommissionär Karel de Gucht har försvarat Acta. I debatten inför dagens omröstning sa han att "de har fel som tror att det går att snart få till stånd ett förändrat och kanske bättre handelsavtal mot varumärkesförfalskning".

Dagens beslut innebär att EU säger nej till det kritiserade handelsavtalet med bland andra USA, Japan och Australien.

– Jag hoppas naturligtvis att fler länder ska ta efter EU:s exempel och lägga de här avtalen till historien, säger parlamentarikern Amelia Andersdotter (Piratpartiet).

Men miljöpartiets Carl Schlyter varnar för att det som han ser som de dåliga bitarna av Acta kan komma att återuppstå i andra lagar och initiativ från EU, "precis som monster ur en dålig zombiefilm", skriver Schlyter i ett pressmeddelande.