S sågar Vänsterpartiets förslag

1:18 min

Socialdemokraterna tycker inte att Vänsterpartiets förslag om att förbjuda privata företag inom vård skola omsorg går att genomföra.

Det säger partiets gruppledare i riksdagen Mikael Damberg.

– Det gäller att lägga förslag som man vet går att genomföra och har avsedd effekt, säger Mikael Damberg.

Då kan man heller inte genomföra Vänsterpartiets förslag?

– Nej, att Vänsterpartiet driver sitt förslag är ingenting nytt, det har de gjort i flera år.

Mikael Damberg och Socialdemokraterna står alltså fortfarande fast vid att inte vilja förbjuda vinster inom vård och omsorg. Partiet har ett kongressbeslut på att vinster ska återinvesteras i verksamheten, ett beslut som hittills resulterat i högre krav på kvalitet istället för förbud.

Men det finns ett tryck både i opinionen och inom partiet att göra något. Både S-studenter och ungdomsförbundet SSU vill förbjuda vinstuttag inom vård och skola.

Och Vänsterpartiet står fast vid sitt förslag de lade i dag här i Almedalen. Att genom lagstiftning hindra aktörer som till exempel Carema och Attendo att bedriva verksamhet med vinstsyfte.

Vänsterpartiet kräver att alla privata bolag inom offentlig välfärd måste upphöra eller ombilda sig till en bolagsform utan vinstmål. Även den fria etableringsrätten ska bort, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

– Och de miljarder som nu dras ur verksamheten till privata vinster, de är man tvungen att investera istället. Det kan ge bättre kvalitet, vi räknar med 20 000 fler anställda och ett större demokratiskt inflytande över hur vården och utbildningen fördelas, säger vänsterledaren Sjöstedt.