ECB-räntan tros bli rekordlåg

1:36 min

Senare i dag kommer Europeiska centralbanken med räntebesked. Frågan är om ECB kommer att sänka räntan till ny rekordlåg nivå.

Här i Tyskland behövs ingen räntesänkning, senast i går kom det tyska finansdepartementet med en ny prognos, som visar att underskottet i de offentliga finanserna blir mindre än man tidigare trott. För 2012 kommer det att landa på en halv procent av BNP i stället för den tidigare prognosen på en procent.

Värre är det som bekant i många andra euroländer. Häromdagen visade ny statistik att arbetslösheten i euroområdet totalt stigit ännu mer och ligger nu på 11,1 procent.

Många investerare tror att ECB med Mario Draghi i spetsen kommer att sänka den viktigaste styrräntan när beskedet meddelas i eftermiddag. Redan i dag ligger ECB-räntan på rekordlåga en procent.

En majoritet av de ekonomer som nyhetsbyrån Reuters pratat med tror att ECB kommer att sänka räntan till en ny rekordlåg nivå på 0,75 procent.

Inför räntebeskedet försvagades euron i går. Den hade troligen sjunkit ännu lägre om inte marknaden trodde på en räntesänkning. Ett av de kraftigaste fallen noterade euron mot den svenska kronan, som stärktes efter svenska Riksbankens besked om reporäntan och räntebanan i går. Euron försvagades till den lägsta nivån mot kronan på 11,5 år.

Oavsett om ECB sänker räntan eller inte kan det också bli avgörande vad Mario Draghi säger om framtiden. Om han lyfter fram risken för att tillväxten i euroområdet kan backa ännu mer kommer marknaden att tolka det som att det finns utrymme för lättnader och eventuella stimulansåtgärder.