Tydligare regler för prostituerades sjukpenning

2:07 min

Personer som säljer sex och som har f-skattsedel ska också ha rätt till sjukpenning. Nu ska Försäkringskassan göra sina regler tydligare efter att handläggare runt om i landet har kunnat göra olika bedömningar när prostituerade sökt sjukpenning.

– Den prostituerade i det här fallet bedriver ju i sig ingen olaglig verksamhet och är det så att den här personen har deklarerat en vit inkomst och har en f-skattsedel så kommer vi att bedöma det här som vilken näringsidkare som helst, säger Joakim Jarnryd, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Den som säljer sex rör sig naturligtvis ofta utanför samhällets vanliga system. Men verksamheten är inte olaglig för den som säljer sex utan bara för den som köper. Därför ska alltså samma regler gälla för de prostituerade som har f-skattsedel och betalar skatt i verksamheten som för andra företagare.

Skatteverket har kontakt med ett tiotal personer som betalar skatt från inkomster från prostitution. Dessa företag uppger att de sysslar med kroppsvård eller liknande eftersom verket inte delar ut f-skattsedel till den som uppger att hon ska sälja sex – detta eftersom det är olagligt att köpa sex och förutsättningarna för företaget därmed inte finns, enligt Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos.

– Om det skulle vara så att man ändå har inkomster från försäljning av sex så är de skattepliktiga, eftersom det är lagligt att sälja sex. Då har vi löst det så att de personerna kan lämna in sin inkomstdeklaration tillsammans med alla andra där i maj och redovisa sina inkomster. Och vill man slippa kvarskatt kan man betala in sin skatt via sitt skattekonto, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Hur många som säljer sex med f-skattsedel vet ingen. Joakim Jarnryd på Försäkringskassan menar att de fått några enstaka fall där prostituerade velat ha rätt till sjukpenning.

Men problemet har varit att det har varit upp till de enskilda handläggarna att göra en bedömning, vilket har kunnat resultera i olika beslut.

– Det är just den här situationen som av nån konstig anledning betraktas som en gråzon, men vilket jag inte tycker är en gråzon. Man håller ju inte på med olaglig verksamhet så därför tycker jag det borde varit relativt klart. Men det ska vi se till att ordna till, säger Joakim Jarnryd, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.