Den mänskliga faktorn bakom kärnkraftsolyckan

1:33 min

I dag har en rapport om vad som hände i samband med kärnkraftsolyckan i Fukushima förra året. Utredningen riktar mycket hård kritik mot både regeringen och energibolaget TEPCO.

Det var en katastrof som berodde på den mänskliga faktorn - inte enbart jordbävningen och tsunamin, konstaterar den parlamentariska kommission som sammanställt rapporten som bland annat omfattar intervjuer med över tusen personer.

Kommissionens slutsats är att Fukushimakatastrofen i mars 2011 går att finna i en kombination av bristande ansvarskänsla inom regeringen med alltför nära relationer till kärnkraftsindustrin, men också brister i regelverket och hos TEPCO, det bolag som drev kärnkraftverket. Organisation och regler skulle bidra till säkerheten men bidrog snarare till att det inte vidtogs några rationella beslut och åtgärder, konstaterar kommissionen.

Den här rapporten är den tredje i sitt slag om Japans värsta kärnkraftsolycka. Framför allt är det energibolaget TEPCO som hamnat i skottgluggen. Visserligen menade en av de tidigare rapporterna att TEPCO inte kunde lastas för en olycka som orsakats av tsunamivågen, medan en annan rapport menade att TEPCO kunde ha gjort mer. Och dagens rapport går också hårt åt TEPCO, som saknade en fungerande styrning.

Samtidigt som den här kritiska rapporten presenteras får japanska elkunder för första gången på mer än två månader åter ström från ett kärnkraftverk. I skuggan av Fukushimakatastrofen har landets samtliga reaktorer stått avställda, för underhåll och säkerhetskontroller. Men i dag börjar Kansai Electric Power leverera el från en av sina reaktorer.