"Arbetslösa anses lata, okammade"

2:57 min

Arbetsgivare borde vara tydliga med att de helst anställer prydliga personer, säger Kerstin Claesson. Åsa Meister tycker att den typen av inlägg vittnar om hemska fördomar om arbetslösa:

Är det vanligt med negativa fördomar om arbetslösa?

Kerstin Claesson hörde på nyheterna att arbetsgivare oftare begär ut utdrag ur brottsregistret innan de anställer. Hon tycker att de dessutom borde vara tydligare i sin kravspecifikation med att de föredrar personer utan tatueringar som är välkammade, rena och prydliga.

Hennes inlägg rörde upp en storm på nätet, arbetslösa kände sig underskattade - som om det var att klippa sig och ta på sig hela kläder så får man jobb.

Åsa Meister var en av de som reagerade. I Ring P1-sändningen dagen efter att Kerstin Claesson var med berättar hon varför.

– Det är vansinne. Den här attityden och uppfattningen som har spridit sig de senaste åren om att arbetslösa är okammade, lata, osociala, alla möjliga negativa egenskaper är helt absurd, säger hon.

Åsa Meister upplever att hon misstänkliggörs av omgivningen och får ständigt påpekanden om vad hon borde göra åt sin situation. Ändå gör hon allt hon kan för att få jobb.

– Det finns ingen ände på hur mycket fel jag gör som arbetslös eftersom jag inte får jobb, säger hon.