brott och straff

Pedofilernas nya betalningssätt

1:20 min

Polisen och bankerna har lyckats strypa betalningen av barnporrtjänster på nätet. Men misstänker att brottslingarna har hittat nya sätt att betala.

Björn Sellström är chef på Rikspolisstyrelsen:

- Det är inte helt lätt att hitta sidor som kommersialiserar barnpornografin idag men i de fallen det sker så är det inte med hjälp av visa och mastercard man använder utan det är nya betalmedel.

Barnporren minskar inte på nätet och polisen misstänker nu att alternativa betalningsätt tar över när de traditionella bankernas system stryper betalningsflödena för den kommersiella barnporren. Det kan vara allt från att man betalar med guld till att man använder e-valutor, så kallade bit coins, istället för Visa och Mastercard.

- Det är ju inget som säger att bara för att man inte kan använda sina traditionella betalmedel, de som tillhandahåller materialet, slutar med den här branschen, det finns inget som säger det. Utan det handlar mer om att identifiera dom här vägarna, säger Sellström.

Vahid Zohali på IT-företaget Logica arbetar med att hjälpa bankerna med att störa betalningsflödena för barnporren och säger att man nu har inlett ett samarbete med den nya tjänsten Wywallet som marknadsför sig som den mobila plånboken.

- Och se hur vi ska samarbeta så att även de som är nya på marknaden,  hur man ska göra för att stoppa så att man inte tillgängliggör för de personerna att använda det som medel, säger Zohali.