"Enhetliga avgifter oerhört viktigt"

1:15 min

Förslaget från Folkpartiledaren Jan Björklund att slopa systemet med olika avgifter för olika a-kassor möts av flera positiva reaktioner.

– Det är otroligt viktigt. Så som systemet nu är konstruerat, innebär det att människor som jobbar med samma arbetsuppgifter i rummen bredvid varandra kan ha olika avgifter till a-kassan beroende på vilket fackförbund man är med i. Att slopa avgifterna och ha enhetliga avgifter är oerhört viktigt, säger Cecilia Fahlberg som är förbundsordförande på Unionen.

Hon kallar förslaget för strålande och hoppas nu att Jan Björklund  får acceptans för förslaget och kan driva igenom det.

– För våra medlemmar kommer ett förändrat system där man har en solidarisk finansiering utav arbetslöshetsförsäkringen ha en oerhört stor betydelse, säger Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och Restauranganställdas Arbetslöshetskassa.

Enligt henne är förslaget ett krav som fackförbundet har drivit länge. Hon säger att det är bra att de ansvariga nu har fått upp ögonen för att systemet inte fungerar.

– Jag vet att det är många som faktiskt inte känner att de har råd på grund utav den höga arbetslöshetsavgiften. Så jag tror att med lägre avgifter så har vi fler som kan vara medlemmar i försäkringen, säger Malin Ackholt, Hotell- och Restauranganställdas Arbetslöshetskassa.