Löfveneffekten över för Socialdemokraterna

1:46 min

Det är små förändringar i Ekots sammanställning av det politiska opinionsläget i juni. Men trenderna är tydliga. Socialdemokraternas uppgång månad för månad har definitivt avbrutits medan de nedgångar som Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet samtidigt haft också upphört.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner har sin teori klar om vad som ligger bakom trenderna.

– Det beror på att det varit en turbulent tid för socialdemokratin och det är många socialdemokrater som har Miljöpartiet som sitt andrahandsval. Och det gör att under en tid när det är skakigt i S så stiger våra siffror tillfälligt.

Miljöpartiet tappade tydligt stöd i opinionen mellan januari och april, men sedan dess har partiet legat relativt stabilt, enligt Novus Svensk väljaropinion som är en sammanställning av de största opinionsinstitutens mätningar i juni. Partiet ökar svagt till 9,0 procent i mätningen.

Socialdemokraternas kraftiga uppgång började efter förre partiledaren Håkan Juholts avgång i januari och klingade av i april och sedan dess har partiet legat på drygt 35 procent, i juni 35,5 procent.

Att Moderaterna under senvintern tappade rejält och sedan april legat på knappt 30 procent, i juni 29,5, förklarar partiledaren Fredrik Reinfeldt med den socialdemokratiska svängningen och att det mitt emellan två val är lätt att markera avstånd till regeringen. Nu gäller det att förbättra politiken.

– Jag tror att allt förtroende byggs utifrån att man korrekt beskriver samhällsproblem. Vi är bäst på att visa att vi förstår det moderna arbetslivet, att vi förstår hur förutsättningarna för jobb ser ut, säger Fredrik Reinfeldt.

Vänsterpartiet har också parkerat på en lägre nivå efter nedgången från januari och stöds av 5,3 procent i mätningen. Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger relativt stabilt på 5,1 respektive 3,8 procent, liksom Sverigedemokraterna på 5,5 procent.

För Folkpartiet bekräftas en långsiktigt fallande kurva. Från kring sju procent hösten 2010 till nu 5,4 procent. Men partisekreteraren Nina Larsson ser ingen kris.

– Nej, det är ingen kris. Vi har ett läge som är osäkert, dels mellanvalsperioder men det rör sig också väldigt mycket i opinionen och det är långt kvar tills nästa val, säger hon.