Asiatiska nagelterapeuter utnyttjas i Sverige

2:14 min

De tjänar 12 000 kronor i månaden och bor sju personer i en fyrarumslägenhet. Nagelterapeuter från Thailand och Vietnam är ännu en yrkesgrupp som utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden.

Enligt de två branschorganisationerna Seyf och Sansa är det här ett växande problem, berättar Maria Sundberg på Seyf.

– Det är som en löpande-band-fabrik där man ska ta kunden så snabbt som möjligt, och ut så snabbt som möjligt. Det gör att nagelterapeutens arbetsvillkor inte blir särskilt bra.

De senaste åren har nagelbranschen vuxit explosionsartat, och framför allt har den ändrats.

Från att ha varit ett par enstaka egna företagare, som kanske hyr in sig i en frisersalong, har det blivit mycket vanligare med stora salonger, oftast med anställda från Thailand eller Vietnam.

En del av dem har förstås schyssta villkor, men för att kunna hålla låga priser menar Seyf att de billiga salongerna importerar material som är olagliga i Sverige, inte utbildar terapeuterna i vilket material de arbetar med, och betalar extremt låga löner.

Arbetsmiljöverket har de senaste åren haft en särskild insats mot nagelbranschen, som Ekot tidigare rapporterat om.

Att många utsätts för farliga ämnen och inte alltid hanterar dem rätt, är ett känt problem.

Nu rapporteras om nagelarbetare som lockas hit med löften om bra jobb och lön och väl här tjänar väldigt lite pengar och tvingas bo hemma hos chefen.

Dung Dang driver Queennails i Sollentuna och i Uppsala. Han kör med helt öppna kort.

– Vi brukar betala i snitt mellan 12 000 - 18 000 kronor för heltid.

Han berättar också att han hjälper de anställda med boendet, "eftersom det är så dyrt att bo i Stockholm". Just nu delar Dung Dang med fru och två vuxna barn sin fyrarumslägenhet med tre anställda.

– Just nu bor de hos mig i Stockholm, så länge de inte kan hitta någonstans att bo. Du vet, i Stockholm är det väldigt svårt att hitta ett boende. Så de får bo hos mig i alla fall.

Men om någon som bor hos dig vill sluta på jobbet, då måste de ju sluta och flytta samtidigt. Är det någon som har gjort det?

– Nej, än så länge är det ingen som har gjort det.

Skulle det gå bra?

– Jag har inte tänkt på den biten, men än så länge går det bra. Vi är nöjda med varandra och trivs med varandra, faktiskt, säger Dung Dang, som driver Queennails.