Bitter rumänsk maktkamp avgörs av parlamentet

Rumänien skakas av en regeringskris med en djup spricka mellan regeringen och presidenten. I dag ställs krisen på sin spets då parlamentet röstar om president Traian Basescu ska få sitta kvar.

Rumänien står inför den svåraste politiska konflikten sedan kommunismen föll. I månader har premiärminister Victor Ponta och president Traian Basescu gått till hårda angrepp mot varandra.

Det handlar om en klassisk maktkamp. Före ett möte i Europarådet förra månaden kunde man inte enas om vem som skulle representera Rumänien och det slutade med att både Ponta och Basescu åkte till mötet i Bryssel, trots att konstitutionsdomstolen beslutat att det var president Basescu skulle företräda landet.

President Traian Basescu anklagas för att ha överträtt sina befogenheter i samband med kraftiga sparåtgärder som vidtogs år 2010. Han riskerar att avsättas och åtalas för korruption.

Hans framtid avgörs senare i dag då det rumänska parlamentet håller en förtroendeomröstning. Enligt flera medier väntas omröstningen gå emot presidenten eftersom hans motståndare har majoritet i parlamentet.

Om president Basescu förlorar blir han avstängd i en månad och landet måste välja en ny president.

– Jag varnar politikerna för att gå emot landets konstitution och dess 22 miljoner invånare, uppgav Basescu till landets medier.

Både EU och USA har uttryckt oro över den rumänska regeringens agerande.