Annie Lööf: En mer hållbar arbetslinje

1:36 min

Fredagen är Centerpartiets dag under Almedalsveckan, och partiledaren Annie Lööf höll presskonferens inför kvällens tal.

Centerpartiledaren inleder presskonferensen med att berätta om Centerpartiets jobbpolitik.

Om lika avgifter i a-kassan och flexicurity. Centern har länge velat haft en mer flexibel arbetsrätt och arbetslöshetsförsäkring.

Centerpartiledaren Annie Lööf tar Tyskland som exempel på ett land som vidtagit åtgärder mot en arbetsmarknad som håller måttet.

Centern har identifierat 4 pusselbitar, eller hörnstenar

Första handlar om ett starkt näringslivsklimat, med bland annat sänkta arbetsgivaravgifter. Det behövs också mer kreativa miljöer och kapital. Centern föreslår därför ett investeringsavdrag.

Hörnsten nummer två handlar om en mer flexibel arbetsmarknad. Att kompetens ska vara med vägledande än anställningsår när arbetsgivare vill göra sig av med folk. Detta kombinerat med att den differentierade a-kasseavgifterna försvinner och att a-kasseersättningen höjs.

Centern föreslår också ett yrkesutbildningsår i högskolan med 10 000 platser dom kommande fyra åren. Detta för att möta den höga arbetslösheten samtidigt som arbetsgivare behöver anställda men inte hittar rätt kompetens.

Centerledaren Annie Lööf vill också avreglera Arbetsförmedlingen och koppla en jobbpeng till den arbetslöse som söker jobb. Då kan den arbetslösa välja arbetsförmedlare på ett annat sätt. Centern tror att fler privata Arbetsförmedlingar skapar bättre matchning på arbetsmarknaden.

– Kan LO rucka på anställningstryggheten?

– Det ingår i jobbpakten mellan regeringen, arbetsgivare och fackföreningar att våga tänka nytt, säger Annie Lööf på presskonferensen.

– Vad har du stöd av de andra partierna i regeringen?

– Jag ser att både en ändrad arbetsrätt och ändringar i arbetslöshetsförsäkringen stöds av både Kristdemokraterna och Folkpartiet, säger Annie Lööf.

– Hur mycket bör A-kassan höjas?

– Jag gillar principen av en hög a-kassa inledningsvis under några månader men sedan  är det viktigt med en viss nedtrappning. Vi har inte bestämt hur hög ersättningen bör vara, säger Centerledaren Annie Lööf.

– Kan Borg och Reinfeldt tänka sig att ändra i arbetsrätten, de har ju varit emot hittils?

– Återstår att se. De har ju gjort förändringar för unga. Nu diskuterar vi en ny anställningsform för unga under 23 år det kommer utredningsförslag senare i år.

Presskonferensen avslutas.