S uppmanas lägga djärvare förslag

1:51 min

Socialdemokraterna uppmanades i dag, på sitt ekonomiska seminarium under Almedalsveckan, att vara djärvare och lägga förslag om större investeringar. Bankekonomen Annika Winsth pekade på att Sveriges skulder minskar, medan arbetslösheten ser ut att bli fortsatt hög. Därför måste både regering och opposition satsa mer på att passa ihop de som inte har några jobb med de jobb som finns.

– Jag tror att svenska folket är trött på att man bara ska spara och spara och ha ner det hur långt som helst. Man måste våga ta den bollen i dag, det skulle vara väldigt bra för Sverige, säger Annika Winsth.

Hon pekade i dag på att både finanspolitik och penningpolitik, både budget och ränta, verkar åtstramande på ekonomin, trots att många ropar på mer stimulanser av ekonomin för att få ner arbetslöshet.

– Nu har vi haft en period när riksbanken har sagt att det är regeringen som sak göra jobbet, och regeringen säger att det är riksbanken som ska göra jobbet.

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas skuggfinansminister, har sedan hon tillträdde, berömt den moderate finansministerns "ordning och reda i ekonomin".

I höst ska hon svara på om hon gör andra bedömningar av vilket utrymme det finns för satsningar än regeringen.

I hennes svar ryms att Socialdemokraternas förslag tidigare kanske stramat åt för mycket.

– Jag kan konstatera att det för närvarande finns en stor diskussion om penningpolitiken för närvarande är för stram. Det vi ska ta ställning till i höst är hur finanspolitiken ska se ut 2013. Där kommer vi att befinna oss i ett annat konjunkturläge och då får man bedöma finanspolitiken utifrån det.

Vågar Socialdemokraterna avvika någonting – vill ni göra något annat än regeringen?

– Socialdemokraterna har höga ambitioner att investera för Sverige och vi har också lagt sådana förslag. Men vi har lagt det inom samma ramar som regeringen, eftersom vi inte har samma slösaktiga skattesänkningar som Anders Borg har.

– Vi vet ju inte vad Anders Borg kommer att lägga för budget i höst, vad har lägger för reformutrymme inför nästa år. När vi vet det ska vi analysera det och ta ställning till det, om vi tycker att det är rimligt eller för mycket eller för lite.