P1 DOKUMENTÄR

Dokumentär om Sanna Kallur i P1 idag

2:29 min

Nu kan ni höra dokumentären om Susanna Kallurs misslyckade comebackförsök. Radiosportens Alexander Lundholm var med när OS-drömmen sprack.

Våren 2012 drömmer Susanna Kallur om att göra en storslagen comeback - och vinna guldet på 100 meter häck i OS i London.

Men efter fyra år av skador så blir det en tuff kamp mot en kropp som gör ont.

Radiosportens Alexander Lundholm följde Susanna Kallur - från drömmar om OS-guld till tårar av besvikelse.

Det stora bakslaget kom i maj under landslagets läger i San Diego - då det skulle avgöras om Susanna Kallur äntligen skulle kunna springa över häckar.

Alexander Lundholm var den enda journalisten på plats.

Naprapaten Tommy Eriksson tyckte att benet kändes bättre än tidigare och att hon nu var redo att sätta skadan på prov. Han ville att Susanna Kallur skulle springa över häckar.

Testet skulle avgöra om Susanna var redo att tävla eller inte. "Ödestestet", som Susanna själv kallade det.

Naprapaten Tommy Eriksson och läkaren Dick Larsson är positiva inför testet och fredagen den 18 maj står Susanna Kallur redo att springa över fyra häckar.

Men det går inte alls. Hon kommer bara över en häck och sen tar det tvärstopp. Det gör för ont för att springa. Och där försvinner drömmen om OS.

– Det gör så pass ont så jag kan inte trycka till så jag kommer över häcken, det känns som om jag ska krascha rakt in i den för att jag inte har kraft nog, sa hon efter det misslyckade testet.

– Jag har mest känt besvikelse, ilska och frustation. Men vad kan jag göra? Det är att lägga av eller att fortsätta kämpa...

Direkt efter det misslyckade testet tar läkaren och naprapaten in henne i gymmet. Där säger läkaren Dick Larsson att hon ska "träna jävligt mycket styrketräning nu".

Han tror att smärtan i benet handlar om att hon är för svag i musklerna - och att det snabbt går att bygga upp. De säger att de är övertygade om att det inte är skelettet som är problemet nu. Vilket det senare visar sig vara.

För några veckor senare åker Susanna och röntgar sig. Då visar det sig att landslagsläkaren och landslagsnaprapaten har haft fel. "Vår teori stämde inte", konstaterade Susanna. Hon hade egentligen kvar hålet i benet hela tiden, läkningsprocessen har dött och hon tvingas till en ny operation.

P1 Dokumentär har följt Susanna Kallur från skärtorsdagen till det misslyckade ödestestet. I radio sänds dokumentären klockan 10.03 på lördag.

Radiosporten
radiosporten@sr.se