Lööf: Alliansen har tappat fart

41 min

Regeringspartiernas gemensamma projekt, den borgerliga alliansen har tappat fart. Den självkritiken framförde centerledaren Annie Lööf i sitt tal i kväll i Almedalen på Gotland.

– Det gemensamma projektet har tappat fart, projektets glöd har falnat, samtidigt som det finns ett stort antal utmaningar som återstår och som längtar efter konkreta reformer och handlingskraft, sa Lööf i sitt tal

Hon räknade upp flera punkter där alliansen inte lyckats. Utanförskapet där fortfarande över 800 000 människor står utanför arbetsmarknaden, är en sådan punkt, enligt Lööf .

Konkurrenskraften, där skattetrycket internationellt sett är rekordhögt på både arbete och företagande, en annan.

Lööf nämnde även välfärden, där självbestämmandet är alltför lågt för till exempel personer med funktionsnedsättning.

Hon räknade även upp klimatet, där mycket arbete återstår och landsbygden, där det krävs ännu starkare insatser för att ge hela Sverige möjlighet att leva.

Denna självkritik fick Annie Lööf att kräva en nystart av samarbetet i alliansen

– Det behövs en ny alliansgeneration som ger ny energi åt allianssamarbetet. Vi behöver ett Alliansen 2.0. Därför kommer jag att bjuda hem mina partiledarkollegor i alliansen till min hemby, för jag vill hitta tillbaka till den pionjäranda och den uppdämda förändringsvilja som vi kände vid maktskiftet 2006.