Allt fler pensionärer hamnar hos Kronofogden

1:57 min

Allt fler pensionärer får betalningsanmärkningar och hamnar i Kronofogdens register. På fem år har gruppen ökat med 16 procent.

Skuldsatta pensionärer är ett växande problem, säger Lena Bäcker, verksamhetschef på Kronofogden, pensionärer i dag tar fler lån och vill konsumera mer än tidigare.

– Vi ser att det är en växande trend, vi får fler pensionärer in i vårt system. Sedan 2007 har det ökat med hela 15,5 procent, och det är ganska mycket om man tittar på helheten.

I februari i år var antalet pensionärer med betalningsanmärkningar runt 42 000. I jämförelse med förra året hade gruppen ökat med drygt två procent.

På fem år har gruppen växt med nära 16 procent. Den största andelen har varit män, en tredjedel var kvinnor.

Det finns en risk för att gruppen skuldsatta pensionärer ökar ytterligare eftersom 65-åringarna uppskattas bli fler på sikt, säger Lena Bäcker på Kronofogden.

– Det är en kategori av människor som växer just nu och det är klart att då är det fler som kommer in i vårt system.

Orsaken till att allt fler pensionärer hamnar i skuld är, enligt Kronofogden, att många pensionärer har stora lån och bristfälliga kunskaper i ekonomi. Det leder till att många har lån och skulder som förblir obetalda när inkomsterna minskar eller helt uteblir.

– Det är ena är att man inte har sett sitt hus, att man kommer att gå i pension i dag och vad det innebär.

– Det andra är att man har tagit för höga krediter. Det tredje är att man lever ett annat liv i dag. Man vill konsumera mer, man vill resa. Man vill köpa kläder. Man vill unna sig saker som pensionär.

Av dem som söker hjälp om skuldsanering har nära hälften angett att dem överkonsumerat. En fjärdedel har fått ekonomiska problem på grund av sjukdom. Men det finns hjälp att få.

– Man kan vända sig till oss och få en skuldsanering. Då gör vi en prövning och får man det beviljat lever man under ganska tuffa förhållanden under fem år. Sedan skrivs merparten eller hela skulden av.