Counterjihad-rörelsen under Säpos lupp

2:31 min

Säkerhetspolisen, Säpo, har under senare tid börjat intressera sig för den så kallade counterjihad-rörelsen. Rörelsen anser att islam håller på att ta över västvärlden.

När rörelsen ordnade en demonstration i danska Århus tidigare i år samlades tusentals motdemonstranter, med oroligheter som följd. Nu planerar den ett möte i Stockholm i augusti.

Ahn-za Hagström är chefsanalytiker vid avdelningen för otillåten påverkan vid Säkerhetspolisen.

– Den kan utgöra ett hot mot enskilda individer, potentiellt i alla fall. För säkerhetspolisens del handlar det sedan om att bedöma om de här rörelserna eller grupperingarna har potential att utgöra ett hot, det vill säga om de har både avsikt och förmåga att förändra vårt samhälle.

Den så kallade counterjihad-rörelsen är ett löst sammansatt internationellt nätverk av bloggare, politiska partier och organisationer som enas i föreställningen om en pågående islamisering av västvärlden.

Ett vanligt argument är till exempel att muslimer genom att föda fler barn än andra västerlänningar så småningom kommer att ta över.

Rörelsen har också uppmärksammats som en av inspirationskällorna för Anders Behring Breivik vid terrordåden i Norge. Men idéerna är långt ifrån nya, säger Ahn-za Hagström.

– Man kan ju dra paralleller till det här tänket om gula faran på 20-talet, fast då handlade det om kineser.

När rörelsen höll möte i Århus blev det stora motdemonstrationer och ett hundratal greps. Nu planerar rörelsen ett möte i Stockholm den 4 augusti. Samma dag ska Prideparaden, som lockar hundratusentals åskådare, hållas i Stockholm.

– Traditionellt sett brukar en hel del av våra skyddspersoner, det vill säga de personer i centrala statsledningen som Säkerhetspolisen ansvarar för skyddet kring, vara med i Prideparaden. Så det är klart att vi följer mötet utifrån vårt behov av att skydda våra skyddspersoner.

Den svenska delen av counterjihad-rörelsen beskrivs än så länge som begränsad – men till mötet i Stockholm kommer flera internationella ledargestalter, bland annat från English Defence League. En av de svenska arrangörerna, Isak Nygren, tror att rörelsen kommer att samla fler än de 150 som möttes i Århus.

– Vi kan bli 200, men vi kan också lika gärna bli 1 000, det är svårt att veta.

Mattias Gardell, professor i jämförande religionsvetenskap vid Uppsala universitet, som också vittnat om counterjihad-rörelsen i rättegången mot Breivik, tror inte att valet av tidpunkt är någon slump.

– Eftersom man behöver medial uppmärksamhet, så satsar man på spektakulära framträdanden av den här sorten och hoppas att man drar till sig motdemonstranter så att det blir en ordentlig medial uppmärksamhet.