Mauretanien måste ha regn – annars väntar svält

1:44 min

Det råder svår torka i Mauretanien i nordvästra Afrika. Svenska Röda korset varnar för en kommande svältkatastrof som påminner om fjolårets Afrikas horn om regnet som skördarna behöver inte kommer.

Röda korsets katastrofsamordnare Charlotta Wannholm som nu har kommit fram till  landets huvudstad Nouakchott har rest runt i byar i inlandet.

– Jag har sett torka. När man åker längs med vägarna ser man kadaver överallt, berättar hon.

Mauretanien  har bara en regnsäsong per år, Förra året uteblev den på sina håll. På andra håll regnade det för häftigt. Resultatet blev utebliven skörd.

Nu råder stor brist på  mat och vatten. Kommer regnet snart så kan det bli en skörd i höst. Annars är katastrofen ett faktum.

Charlotta Wannholm beskriver situationen i en av byarna i inlandet.

– Där finns det verkligen inget vatten. Kvinnorna där får gå 15 kilometer enkel väg för att hämta vatten, ibland kan de använda sig av åsnor. I matbristens spår så har de heller ingen mat till djuren, så åsnorna matar de med kartong utblandat med vatten, säger hon.

Problemen med torka och dåliga skördar har förvärrats av en stor flyktingström från det oroliga Mali de senaste månaderna.

– Det är så många flyktingar så nu har FN öppnat ytterligare ett flyktingläger.

Ekot har tidigare berättat att biståndsorganet Sida i år satsar extra mycket pengar i det så kallade Sahelområdet söder om Saharaöknen. Uppemot 15 miljoner människor där riskerar att drabbas av en svältkatastrof på grund av torka, enligt FN.

Många barn far illa, men än kan regnet förändra mycket.

– Det är nu vi går in i den allvarligaste situationen. Kommer inte regnet är jag rädd att vi kommer få se bilder som på Afrikas horn förra sommaren, säger katastrofsamordnare Charlotta Wannholm.