SOCIALA MEDIER I ALMEDALEN

Twittertoppen i Almedalen: Annie Lööf toppade twitterligan på Centerpartiets dag

SOCIALA MEDIER I ALMEDALEN. Fredagen var Centerns dag i Almedalen. Medieormens twitterräkning visar att centerledaren Annie Lööf (@annieloof) toppade twitterligan med flest mentions. Bland partiledarna är det hittills bara Annie Lööf och Åsa Romson som lyckats toppa twitterligan under Almedalenveckan.

Centern och Miljöpartiet är de enda partier som hittills lyckats ta sig till twittertoppen med sina partiledare under Almedalenveckan (Obs att vi på grund av serverproblem inte har några siffror från onsdagen, så vi vet inte hur V:s Jonas Sjöstedt klarade sig på Twitter). Lööf slår dock Romson med hästlängder i antalet omnämnanden, hon fick 257 mentions under hashtaggen #Almedalen på sin partidag. Åsa Romson landade på endast 84 mentions under Miljöpartiets måndag i Almedalen.

Grafiken visar hur många omnämnanden de största Almedalstwittrarna samlade på sig under fredagen.
OBS - artikeln är uppdaterad och grafiken är inte längre interaktiv

Även listan över mest retweetade tweets har Annie Lööf att tacka - även om hon nog knappast tackar topptwittrarna tillbaka.
   I topp hamnade där Anders Erikssons (@anders_e )  kommentar till en artikel på Almedalsbloggen på DN.se, där Viktor Barth-Krohn klippt ut citat från Mats Carlboms intervju med Lööf, som publicerades i pappers-DN på fredagen.

Att raljanta kommentarer funkade bra på twitter under Centerns dag visade sig också då S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld @ulfbjereld knep retweettoppens tredjeplats.

Wikileaks, som dominerade torsdagens twittrande i Almedalen, fick fortsatt bra spridning på Twitter på fredagen.  På retweettoppens  andraplats hittar vi Jen Robinsons ‏(@suigenerisjen ) tips om fredagkvällens stora Wikileaksdebatt med länktips till en artikel om Wikileaks i The Guardian.

Nämnas bör också att @freedawit hamnade på retweettoppens fjärdeplats i Almedalen på fredagen, och detta med en tweet som egentligen inte hade med något evenemang i Almedalen att göra, utan utnyttjade den populära och politiskt relaterade hashtaggen #Almedalen för att dra uppmärksamhet till en twitterdemonstration.

Så här har vi gjort:

Sveriges Radio har samlat in alla tweets som innehåller ordet Almedalen i en databas. Grafiken visar vilka Twitter-användare som har flest så kallade mentions, det vill säga omnämnanden. Bara de omnämnanden där användaren använt prefixet @ registreras. Om någon skrivit "@sverigesradio” räknas det alltså som ett omnämnande, men inte ”Sveriges Radio”.

Fotnot: På grund av en serverkrasch saknas tweets från onsdag förmiddag till torsdag morgon i databasen. 

Jens Finnäs
datajournalist på SR Digitala medier
twitter.com/jensfinnas

Cecilia Djurberg
redaktör för Medieormen

twitter.com/ceciliadjurberg