Eurovision song contest avgörs i Malmö

1:22 min

Det blir Malmö arena som står värd för nästa års Eurovision song contest – inte den nybyggda jättearenan Friends i Stockholm, som många trodde. "Vi kommer att kunna erbjuda en familjefest", säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Arbetet med att planera Sveriges arrangemang av den stora musikfesten inleddes så snart Loreen hade vunnit årets final i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Artister från ett 40-tal länder deltar i 2013 års Eurovision song contest som avgörs den 14-18 maj.

Enligt Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC 2013, bedömdes Friends arena som för stor och dyr. Den nybyggda arenan i Solna rymmer 65 000 åskådare, Malmö arena knappt en fjärdedel så många med omkring 15 000.

– Det var nog många som förväntade sig Stockholm, med den stora arenan. Men just för det här programmet tror jag att det lämpar sig bättre med den lite intimare miljön, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

– Sammantaget är Malmö, vad gäller storlek och läge och arena, det bästa alternativet.

Ilmar Reepalu är kommunstyrelsens ordförande i Malmö och säger till SVT att han är utomordentligt glad över beslutet.

– Nu startar arbetet omgående med att skapa ett fantastiskt evenemang kring en av de största musiktävlingarna i Europa.

Och glad, det är även Eva Hamilton.

– Jag känner mig lugn och glad. Jag känner att vi kommer att kunna göra en fantastisk tv-show, och vi kommer att kunna erbjuda publiken som är på plats en närhet och en nästan familjär stämning.

Hur kommer en mer nedtonad show tas emot av Eurovisionvärlden, efter glittret i Baku?

– Den europeiska samarbetsorganisationen EBU är jätteglada över vårt val. De tycker att det är klokt. Just att vi kan erbjuda den här känslan av familjefest, säger Eva Hamilton.