Göran Hägglund (KD) skämtade om "cirkusen" i S

2:21 min

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund var sist ut som talare under politikerveckan i Almedalen. Fokus i talet var det starka samhället, inte den stora staten. Göran Hägglund skojade också om Socialdemokraternas senaste partiledare och den nuvarande Stefan Löfven.

– Han är ny i manegen, den fjärde direktören på den här cirkusen på väldigt kort tid, hans företrädare var dels en one man show, domptören Persson som ersatte alla andra artister med sin egen förträfflighet. Sedan kom den i partiet itu-sågade damen, som sen ersattes av direktören som visade sig vara en mänsklig kanonkula som sällan landade på fötterna, sa Göran Hägglund på Almedalens scen.

Kristdemokraternas partiledare drog ner många skratt från publiken när han liknade det Socialdemokratiska partiet vid en cirkus.

– Cirkusdirektör Stefan Löfven, största möjliga tystnad.

I övrigt höll Göran Hägglund ett ideologiskt tal där familjen stod i centrum. Och talade för de förslag partiet la fram idag, om delat barnbidrag mellan föräldrarna och delad premiepension för föräldrar med barn upp till 12 år.

Göran Hägglund försvarade också vinster i välfärden och den fria etableringsrätten för företag inom vård, skola och omsorg. Han vände sig mot kraven om förbud, som vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt ställde under sitt tal i här i Almedalen i veckan.´

Göran Hägglund påminde till sist om partiets budskap om politikens gränser och om det civila samhällets roll.

– Jag tror på ett samhälle med solidaritet utan socialism. Med jämlikhet utan likriktning och med frihet utan egoism. Och jag hoppas och tror att du vill vara med mig på den resan mot målet. För vi gör den tillsammans, sa Göran Hägglund innan han tackade för sig.