Bosnier luras att söka nytt liv i Sverige

1:59 min

En våg av bosniska asylsökande kommer till Sverige just nu. De flesta är ekonomiska flyktingar och hittills har samtliga nekats uppehållstillstånd. Nihad från staden Tuzla är en av de som förgäves sökt sig en bättre framtid i Sverige.

Migrationsverket menar att någon tjänar pengar på att lura hit fattiga människor från Balkan.

– Jag kan tala för oss alla, säger en av de sex unga männen som spelar kort i ena hörnet av ett stort, nästan kalt rum.

– Vi har inga jobb där nere i Bosnien, det finns inga framtidsutsikter. Vi är unga människor som du ser, men ingen bryr sig om oss.

30-årige Izuddin faller Nihad i talet. Han vill förklara att de är beredda att göra rätt för sig, det är ingen välgörenhet de ber om, bara en chans att tjäna pengar och kunna vänta sig pension.

Den ödsliga konferensgård ute vid skärgårdens strand norr om Stockholm där vi befinner oss är en av de platser Migrationsverket använder för att tillfälligt inkvartera plötsliga toppar i antalet asylsökande.

– Enbart en svår ekonomisk situation i hemlandet, det är ju inte grund för att bevilja uppehållstillstånd i dag enligt gällande lagstiftning. Och det gör att de personer vi har fattat beslut om hittills, de har fått avslag på sin asylansökan, säger Veronika Lindstrand Kant, tillförordnad asylprövningschef på Migrationsverket.

Myndigheten menar att någon tjänar pengar på att lura hit fattiga människor från Balkan.

– Det som vi har sett är att det här verkar vara organiserat då och att man fått missvisande information om möjligheterna att få uppehållstillstånd i Sverige av researrangörer.

Nihad, Izuddin och grabbarna går ut för att spela fotboll, i väntan på att frivilligt åka hem på tisdag. Det har de gått med på för att inte få två års inreseförbud i EU.

Ingen i gruppen vill kännas vid Migrationsverkets misstanke om att researrangörer skulle profitera på dem. Vi kom hit för att vi hörde rykten att i Sverige skulle finnas jobb och låg befolkningstäthet, säger Izuddin.

Han tänker ta med sig familjen på nya migrationsförsök efter det här – för hellre tar han sitt liv än går hemma utan möjligheter, muttrar han.