Inger Arenander sammanfattar Almedalsveckan

2:01 min

Göran Hägglund var siste partiledaren på Almedalsscenen den här gången, i en politisk vecka som handlat om flera av de frågor som kommer att bli viktiga inför nästa val. Hur mycket Sverige behöver spara är en av dem.

Finansminister Anders Borg, som fått mycket kritik för att vara för sparsam, meddelade i Visby att det är läge att investera mer.

– I det läget vi är i nu, då är den här idén om att lägga ett investeringstryck ut ur krisen en bra idé, sa Anders Borg.

Finansministern som har fått kritik för att inte satsa mer för att få ner arbetslösheten, sa nu att han vill öka trycket för investeringar i infrastruktur och forskning med mer pengar än han planerat tidigare.

En andra fråga är hur ungdomsarbetslösheten ska minskas. Statsministern använde veckan till att lansera en så kallad jobbpakt.

– Vi är beredda att titta på olika former av lättnader som vi ger till arbetsmarknadens parter om vi tillsammans kan se till att få detta på plats och få upp volymerna.

Socialdemokraternas Stefan Löfven välkomnade att regeringen nu vill ha liknande avtal som han slöt med motparten som IF Metallordförande, men kritiserade regeringen för senfärdighet.

– Återigen så skjuter man reformer på framtiden och det här visar att Moderaterna ser inte arbetslösheten som ett allvarligt samhällsproblem. De ser arbetslöshetsfrågan som en valtaktisk fråga.

Eventuella gränser för vinster i skattebetald vård och skola har varit en tredje fråga, en fråga som är svår för flera partier. Vänsterpartiet vill gå längst och förbjuda vinstuttag och slopa fri etableringsrätt.

Partiledaren Jonas Sjöstedt anser att han har opinionen i ryggen.

– De miljarder som nu dras ur verksamheten till privata vinster, de är man tvungen att investera i stället.

Hur a-kassan och arbetsrätten ska se ut i framtiden är en fjärde fråga som diskuterats under veckan efter utspel från såväl Folkpartiet som Centerpartiet. De mindre regeringspartierna vill profilera sig mot de stora Moderaterna. Ingen fara för Alliansen, den håller ihop var KD-ledaren Göran Hägglunds analys i dag.

– Jag tycker att utrymmet för partierna ökar i och med att vi har en så bastant trovärdighet när det gäller förmågan att hålla samman.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt gjorde en markering.

– Jag tror att Alliansen och borgerligheten är som bäst när den är mer överens och att det är bättre än när den blir för profilerad mot varandra.

Centerledaren Annie Lööf efterlyste en nytändning i Alliansen.

– Det gemensamma projektet har tappat fart, projektets glöd har falnat.