Klass 3-varning i översvämmat Småland

3:42 min

SMHI gick på söndagskvällen ut med en klass 3-varning för extremt höga flöden för Emåns biflöde Brusaån och Silverån förbi Mariannelund och ned till Hultsfred.

I de här områdena väntas vattenföringen nå upp till varningsklass 3 under måndagen. Främst berör det östra delen av Jönköpings län och Kalmar län och kulmen beräknas inträffa under tisdagen eller onsdagen.

– Målillas normala nederbörd för juli månad är 64 millimeter, och på ett dygn nu har de fått 111 millimeter, säger Ida Sjöström på SMHI.

Vattendrag har svämmat över och källare har vattenfyllts efter det mycket kraftiga skyfall som fallit i Jönköpings och Kalmars län. Regnet har dragit bort, men marken är fullständigt mättad och mer regn väntas under morgondagen.

Flera boende i området vittnade under dagen om överfyllda källare och floder på tomter.

– De fick bära ut en äldre granne här eftersom källaren var full med vatten. Man har aldrig sett maken till det, säger Stig Johannesson i Mariannelund.

Regnet öste ned från lördag kväll till söndag kväll. I de östra länsdelarna var regnet så kraftigt att brunnarna i samhällena inte längre kunde svälja vattnet. Bland annat är delar av centrala Mariannelund översvämmat. Polisen betecknade det oväder som drabbade Jönköpings och Kalmar län som "naturkatastrof".

Dammar i översvämmade Silverån och Emån har öppnats och på orter som Vetlanda och Hultsfred arbetar nu räddningstjänsten med att bygga barriärer mot vattenflödena. Hultsfred ska få
1 200 meter barriär från en nationell reserv efter att deras reserv tog slut.

Under söndagskvällen sprack vädret upp, men även om det inte regnar nu på kvällen är marken fullständigt mättad. I Emån har man släppt på vattenflödet med 40 kubikmeter i sekunden, säger Bo Troedson, förbundsdirektör på Emåförbundet.

– Problemet är att det ska bli mer regn imorgon, och alla regndroppar som kommer rinner direkt ut i vattendragen eftersom det är fullständigt mättad ute i naturen. Problemen kommer inte att bli mindre de närmsta dagarna.

Till de värst drabbade orterna det senaste dygnet hör Mariannelund och Målilla i Kalmar län som fått 111 millimeter regn, enligt SMHI. Vid 20-tiden på söndagskvällen hade regnet dragit norrut, men under morgondagen väntas mer regn.

– Vi har skurar med åska som tar sig in under förmiddagens lopp i de sydliga delarna av området och sedan rör de sig norrut. Så Jönköping får väl upp mot en 5 millimeter till under dagen, men det är lokala skurar så det kan variera, säger Erika Tiderström, jourhavande meterolog på SMHI.

Flera vägar är avstängda på grund av översvämningarna, bland annat riksväg 40. En rad andra vägar har begränsad framkomlighet. Det finns i nuläget inga rapporter om människor som skadats på grund av det häftiga regnet, eller problem med elleveranser eller telefonledningar.

– Det är ju tur, även om de materiella skadorna är nog så besvärliga, säger Mikael Nilsson, tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen i Kalmar.

Landstinget, polis, räddningstjänst, kommunrepresentanter och länsstyrelsen har bildat en händelsegrupp för att bistå räddningsarbetet på plats. En nationell samverkanskonferens med myndigheter i landet ordnades under eftermiddagen. Ännu en sådan konferens kommer att äga rum i morgon bitti klockan 9.00.