Räddningstjänstledaren: "Det jäkligaste vi haft"

1:29 min

SMHI går ut med en klass 3-varning för extremt höga flöden för Emåns biflöde förbi Mariannelund och ned till Hultsfred efter helgens intensiva regnande i de östra delarna av Jönköpings län och Kalmar län.

– Det här är nog det jäkligaste vi haft, det tror jag vi allihop däruppe är rörande överens om. Det är både fastigheter och annat som är skadat. Vattenfyllda källare och så vidare, säger Leif Wigren, räddningstjänstledare i Hultsfreds kommun.

Leif Wigren berättar att två snickeriföretag är i farozonen.

– Det ena tror jag redan har vatten inne i lokalerna och vi kommer inte dit för det ligger på andra sidan ån och bron är översvämmad.

Skyfallen har de senaste dygnen dränkt Småland och regnovädret beräknas fortsätta. Sent i går kväll gick SMHI ut med sin allvarligaste varning när översvämningarna tilltog. Ida Sjöström på SMHI om varför de utfärdat klass 3-varningen:

– Vi har en station i Målilla och där kan man jämföra. Deras normala nederbörd för juli månad är 64 millimeter och på ett dygn nu har de fått 111 millimeter. Så på ett dygn har de nästan fått dubbla nederbörden vad de normalt ska ha för hela juli. Och nu har vi då de bäckar och biflöden som finns främst mot Mariannelund och ut mot Hultsfred där vi har höga vattenflöden, berättar hon.