Få inbrott klaras upp – polisen ser över rutinerna

Bara några få procent av bostadsinbrotten i Sverige klaras upp, enligt Brottsförebyggande rådet och rutinerna vid inbrott ser olika ut över landet.

I Skaraborg har polisen, efter en kraftansträngning, snart löst 40 procent av de anmälda inbrott som har skett i villor och lägenheter sedan i höstas. Petra Sasse fick påhälsning av tjuvar under juldagen, och nu har rättegången mot dem avslutats.

– När vi anmälde inbrottet trodde jag aldrig att polisen skulle få fast de personer som hade gjort det.

Vilken betydelse har det  för dig att brottet klaras upp?

– Det känns jätteskönt, för då vet man att de personer som har gjort det åker fast. De kommer inte till oss någon mer gång, svarar Petra Sasse.

Att kunna binda en person till ett bostadsinbrott tillhör ovanligheterna, bara fyra procent klarades upp under förra året. Men gärningen är desto vanligare, polisanmälningarna om bostadsinbrott har ökat med 34 procent jämfört med för tio år sedan.

Polisen i Skaraborg bestämde sig i september i fjol för att verkligen försöka lösa inbrotten, och nu har 40 procent av inbrotten snart fått sin lösning. Den viktigaste åtgärden har varit att alltid göra en brottsplatsundersökning där inbrottet har skett, för att säkra spår från tjuvarna.

Hur arbetsrutinerna vid inbrott ser ut varierar över landet, men på polismyndigheten i Stockholm, där Per Lindström är gruppchef för en länsinsats mot bostadsinbrott, är det en regel sedan några år tillbaka.

– Det ska dit brottsplatsundersökare på alla bostadsinbrott och ibland får man spår som går att jobba med och ibland får man inga spår, men det är en regel, säger han.

Arbetsgruppen där Per Lindström är chef ska också vara ledande för resten av Sveriges polismyndigheter när det gäller att klara upp inbrott i bostäder.

– Man måste nog fundera på lite mer runt om i landet också att man faktiskt sätter av lite resurser. Det är ett så stort lidande för människorna ute i stugorna och lägenheterna så man får nog sätta av lite folk, säger han.