Ett delat folk håller i EU:s ordförandeklubba

2:32 min

Sedan en dryg vecka tillbaka är Cypern ordförandeland för EU. Cypern är ett delat land, och så är även känslorna inför ordförandeskapet.

Ekot har träffat Hasan Tacoy, turkcypriot och parlamentsledamot på den norra sidan av Cypern.

– Ett land som har interna problem som man inte klarar av att lösa, hur ska de kunna leda andra länder?

Frågan som Hasan Tacoy ställer när Ekots utsända träffar honom i den norra delen av Cyperns huvudstad Nicoria är högst väsentlig. Cypern har blivit ordförande för EU samtidigt som landet befinner sig i ekonomisk kris och nyligen ansökte om nödlån från EU.

Men man ska samtidigt vara medveten om att Hasan Tacoy är mycket kritisk till den grekcypriotiska regeringen på södra Cypern.

För Hasan Tacoy själv tillhör det största partiet på den norra turkcypriotiska sidan av ön, det nationalistiska partiet UBP, vars linje är att norra Cypern ska bli en självständig stat erkänd av omvärlden. Det näst största partiet på norra sidan, CTP – som kan liknas vid socialdemokrater – har inte en lika hårdför linje.

Efter den turkiska ockupationen av norra Cypern 1974 är det bara Turkiet som erkänt norra Cypern som en egen nation.

EU ser Cypern som ett land, och vill inte godkänna den turkcypriotiska delen.

Hasan Tacoy hoppas att ordförandeskapet ändå ska sätta nytt fokus på frågan om den delade ön.

– Dessa sex månader är en chans för dem att visa att de bryr sig om turkcyprioterna, säger Hasan Tacoy.

Cypern har sex månader på sig under sin tid som ordförande för EU att visa att turkcyprioterna också finns på ön, säger Tacoy.

Frågan är komplicerad, för samtidigt som EU inte godkänner norra Cypern som egen stat skulle två av Cyperns sex platser i EU-parlamentet vigas åt turkcypriotiska politiker. Men de två platserna har dock tagits över av grekcyprioter.

Även om Hasan Tacoy är djupt kritisk till grekcyprioterna och till att EU inte godkänner turkcyprioternas del som ett eget land ser han fördelar med att Cypern nu är ordförandeland för EU.

– Världen kommer att få se att vi är delade på två. Vilket annat land skulle ha haft en del av EU:s välkomstceremoni i en annan stad än huvudstaden? Det är för att grekcyprioterna inte vill visa upp sin delade huvudstad, säger Hasan Tacoy och syftar på gränsen som delar huvudstaden på hälften.