Spanien kan få ut villkorat nödlån redan i juli

2:09 min

Spanien kan få en del av sitt nödlån redan i juli. Men för att det ska bli några pengar för att rädda landets krisande banksektor kräver euroländerna bland annat bonusstopp för spanska bankchefer. Det här står klart efter ett långt möte i natt med euroländernas finansministrar.

Lite efter klockan 2 i natt blev journalistkåren här i Bryssel hälsad godmorgon av eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker.

Efter ett nio timmar långt möte nåddes i natt en politisk överenskommelse om hur det spanska nödlånsprogrammet ska se ut. Under förutsättning att parlamenten i bland annat Tyskland och Finland ger sitt godkännande inom någon vecka ska en del av nödlånet kunna betalas ut redan i slutet av juli.

Totalt kan Spanien få uppemot 100 miljarder euro i nödlån, och 30 av de miljarderna ska kunna betalas ut för att finnas till hands om det uppstår akut brist på pengar i spanska banker.

Men för att ge nödlån kräver euroländerna en rejäl förändring av det spanska banksystemet. Enligt nyhetsbyrån AP sade Nederländernas finansminister Jan Kees de Jager i natt att det bland annat kommer bli stopp för bonusar och ett lönetak för spanska bankchefer.

Nu är bankerna långt ifrån det enda problemet för Spanien. Landet har också stora svårigheter att få ner sitt budgetunderskott så mycket som EU-reglerna kräver. Efter en del politisk kohandel i natt enades euroländernas finansministrar till sist om att ge Spanien ytterligare ett år på sig, till 2014, att få ner budgetunderskottet under tre procent.

I natt stod det också klart att EU-kommissionen i början av september kommer lägga fram förslag om en gemensam finansinspektion för euroländerna. Att få en sådan på plats är en förutsättning för att euroländernas räddningsfonder direkt ska kunna skjuta till nytt kapital till krisande banker, vilket i sig ses som en mycket åtgärd för att kanske få eurokrisen under kontroll.