USA varnar för höjda matpriser

1:03 min

Amerikanska myndigheter varnar nu för höjda matpriser. Torka i USA gör att skördarna av flera grödor kan bli de sämsta på över 20 år.

Det är bara 40 procent av majsen och sojan ute på fälten som är i gott skick, enligt en rapport från det amerikanska jordbruksdepartementet under måndagen. Det är den sämsta siffran sedan 1988.

Priserna steg genast efter rapporten och enligt meteorologerna är det inte mycket regn i sikte under de närmaste dagarna. I Alabama berättar jordbrukaren Robert White för  en lokal tv-station att han kanske kommer bli helt utan skörd.

Torkan i USA kan även påverka priserna internationellt. USA står för hälften av all majs på den internationella marknaden och är en viktig leverantör av soja till Kina. Prisökningar på majs kan också snabbt få genomslag på priserna för mejerivaror och kött, bland annat på grund av majsens betydelse som foder.

Torkan befaras också bli ytterligare en börda för de redan ansträngda amerikanska statsfinanserna i form av stöd till jordbrukare vars skördar torkar bort.