Lubanga dömd till 14 års fängelse för krigsbrott

1:46 min

I dag fick den kongolesiska rebelledaren Thomas Lubanga sitt straff: 14 år i fängelse för att krigsbrott. Lubanga dömdes i den internationella brottmålsdomstolen för att ha rekryterat barnsoldater till sin rebellgrupp i nordöstra Kongo-Kinshasa. Men många väntade sig ett betydligt strängare straff.

Det var en historisk dag i Haag - Thomas Lubanga är den första personen som döms av internationella brottmålsdomstolen. Han fick 14 års fängelse för att ha rekryterat barnsoldater till sin rebellgrupp Union of Congolese Patriots i östra Kongo.

Men för åklagarna och för kvinnorättsaktivister, som följt rättegången på nära håll, är domen ändå en besvikelse. Åklagarsidan krävde att Lubanga skulle få 30 års fängelse och hävdade att han förutom att ha rekryterat 14-åriga pojkar till sin armé, också skulle ha tvingat flickor att tjäna som sexslavar. Men de anklagelserna har inte kunnat bevisas, menade domstolen, inte heller beskyllningarna om att Lubanga skulle ha beordrat våldtäkter på kvinnor och flickor i östra Kongo.

Domaren i Haag kritiserade också åklagarsidan för att ha satt Thomas Lubanga under starkt, obefogat tryck vad gäller just anklagelserna om sexuellt våld.

Internationella brottmålsdomstolen har nu verkat i ett decennium och dagens dom är ändå enligt många ett bevis på att domstolen kan göra skillnad och skipa rättvisa. Under åren har ICC fått ta emot kritik för att ha varit alltför ineffektiv och för att ha ett snedvridet fokus på Afrika. Alla de 25 personer som domstolen utreder för krigsbrott är afrikaner, något som väckt mycket ilska bland afrikanska ledare.

Hittills har 121 länder erkänt domstolen, däribland Sverige. Men viktiga stater som USA och Kina står fortfarande utanför. På Twitter kunde man idag läsa kommentarer som: "Efter Thomas Lubanga - när döms Tony Blair och George W Bush?"