Vall ska förhindra skador på reningsverk

I Hultsfred byggs nu en flera hundra meter lång vall för att för att inte reningsverket som ligger intill Hulingen ska slås ut. Vattenståndet i sjön stiger fortfarande kraftigt och tidigare i dag utvidgade SMHI klass 3-varningen för höga flöden till att även omfatta sjön.

– Med hemvärnet och räddningstjänstens hjälp arbetar vi förebyggande syfte för att det inte ska bli någon miljökatastrof, säger Lars Lundgren, som arbetar vid reningsverket.

Vattennivån i sjön Hulingen har stigit närmare en halv meter under dagen och den stiger fortfarande kraftigt. SMHI:s hydrologer arbetar just nu med att ta fram mer detaljerade prognoser för att hjälpa räddningstjänsten att klara av när vattenmassorna rör sig mot kusten. För faran är långtifrån över och det fortsatt ostadiga vädret kan förvärra situationen.

I Mariannelund, Lönneberga och Silverdalen som var värst drabbade i går har vattnet börjat dra sig tillbaka men även längre in landet finns fortfarande översvämningsrisk. I Pauliström i Vetlanda kommun har vattenmassorna gjort att en damm riskerar att brista. Nu byggs vallar även där för att förhindra att ett pappersbruk och en glasfabrik svämmas över.

– Vi försöker att täta vallen med säckar och plast, säger Bruno Pilåsen, som är insatsledare vid räddningstjänsten på Höglandet.

Enligt kommunalrådet Lars Rosander i Hultsfred var läget spänt men inte akut på förmiddagen.

– Släpper man på mer vatten uppe ifrån Jönköpings län kan det förvärras här. Vi har beredskap för det och inhämtar hela tiden ny information, säger Lars Rosander.

Eftersom att mycket av Silveråns vatten bromsats upp i sjön Hulingen har myndigheterna fått något av en andningspaus, rapporterade Ekots reporter Håkan Montelius vid lunchtid.

På ett dygn har vattennivån i Hulingen stigit med 38 centimeter och väntas stiga med lika mycket till.

Samtidigt som man vill ha undan vattnet från de hittills drabbade områdena i Småland, vill man inte släppa på för mycket och riskera översvämningar nedströms.

Vid sjön Hulingen, ligger Hultsfreds camping. Vattnet har krupit upp en bra bit på gräsmattorna och här och där är det stora vattenpölar. Campingens föreståndare Maik Rohde berättar att de uppmanat sina gäster att inte ställa husvagnar och tält på de platser som ligger närmast strandkanten.

En del av de platserna är redan vattentäckta och fler lär det bli vartefter Silverån fyller på vatten i Hulingen.

– Vi har fått in en del avbokningar nu. Främst från norrmän och danskar som kunnat läsa om varningen. Men märkligt nog har vi också fått en del nybokningar av gäster som faktiskt vill komma och titta på översvämningen, säger Maik Rohde.

Ingen av de gäster som redan finns på campingen har checkat ut i förtid, säger han.

– De som är här på plats ser ju att det inte är så farligt som det låter i varningarna.

 I Hultsfred har räddningstjänsten under natten jobbat med att få det översvämmade vattnet från Silverån att sjunka tillbaka.

– Vi har haft massa pumpar igång som pumpat tillbaka vattnet och vi har också haft bevakning på ån, säger Torbjörn Rosenius som varit räddningsledare under natten.

Klass 3-varningen för extremt höga flöden i sjön Hulingen och Silverån i Småland ligger kvar. Räddningstjänsten i Hultsfred bevakar Silverån och pumparna kommer att fortsätta pumpa bort vatten.

Det ostadiga vädret fortsätter resten av veckan. I det översvämningsdrabbade området kommer det i dag att bli regnskurar och kanske mellan 5 och 10 millimeter regn, tror SMHI.

– Det blir mer nederbörd längre norrut, säger Stefan Flodin, meteorolog vid SMHI.

Ekot och TT