Malmö

Polisen griper flyktingar vid vigslar

1:37 min

Polisen ser inga moraliska hinder att gripa personer som saknar uppehållstillstånd i samband med vigslar. Metoden har pågått en tid, trots att Malmö stad försvårat polisens arbete genom att inte lämna över listorna automatiskt.

Och polisen får nu kritik för sina arbetsmetoder från politiskt håll.

— Om folk ska avstå från att gifta sig med varandra för att de är rädda ställer det till stora etiska problem säger Nils Karlsson, gruppledare för Miljöpartiet i Malmö.

 Men för polisen är just vigslar ett bra tillfälle att gå in och gripa personer som vistas i landet utan tillstånd. Det eftersom berörda måste har sina identitetshandlingar med sig vid giftermål.

— De får inte lov att vistas i Sverige. Och vid sådana här tillfällen måste de visa sina ID-kort, och då får vi ta chansen säger Eva Lena Melin, gruppledare på gränspolisen.

Samtidigt väljer polisen idag att inte göra ingripanden i kyrkor och på skolor. Det är dock en moralisk tröskel som Eva-Lena Melin inte heller är oäven till att korsa i framtiden.

— Vi har alltid sagt att kyrkan är ett rum som vi inte går in i, men skulle det behövas kanske vi får göra det också säger Eva-Lena Melin.

Petter Alvin
petter.alvin@sverigesradio.se

Jon Willén
jon.willen@sverigesradio.se