Hårdare tag mot banker som manipulerar räntor

1:22 min

Efter den brittiska så kallade Libor-skandalen vill EU-kommissionen göra det kriminellt att manipulera bankräntor. Sveriges finansmarknadsminister, Peter Norman, är i grunden positiv till hårdare tag.

– Det verkar rimligt att dra åt skruvarna litet grann. Finanssektorn är en förtroendebransch, och man har inte råd med sådana här saker, säger Peter Norman.

I förra veckan avgick vd:n för den brittiska storbanken Barclays efter att banken medgett att man har bidragit till att manipulera den viktiga styrräntan Libor.

I Storbritannien försöker man nu utreda vad som har hänt, och i måndags meddelade den ansvariga EU-kommissionären, Michel Barnier, att han vill införa EU-regler som gör det kriminellt att manipulera styrräntor.

Peter Norman är inte beredd att direkt stödja ett lagförslag som ännu inte finns, men han är positiv till åtgärder som kan förhindra möjligt marknadsmissbruk.

Den brittiska bankskandalen har även lett till åtgärder i Sverige, säger finansmarknadsministern.

– Med tanke på det som hände nu i London har vi tagit kontakt med våra kamrater på både Riksbanken och Finansinspektionen. Nu vet jag att Riksbanken börjar göra små undersökningar för att titta hur det ser ut i Sverige, men vad jag vet har vi inte fått några indikationer på att det är något konstigt, säger Peter Norman.

Riksbanken har tagit in så kallade transaktionsdata från bankerna för åren 2007-2011. Däremot är det oklart när Riksbanken är färdig med den dataanalys som skulle kunna visa tecken på eventuell manipulation.