Ekonom: Cyperns kris är regeringens eget fel

2:46 min

Cyperns regering kritiseras nu hårt för hur landets ekonomi har hanterats. Presidenten förklarar Cyperns ekonomiska kris med bankernas exponering mot Grekland. Men flera ekonomer menar att det är regeringen som ligger bakom en stor del av problemen.

Sen många år tillbaka driver Arthemis och hennes man en restaurang mitt på strandpromenaden i turistorten Limassol på Cypern. Trots att det är lunchtid är det långt ifrån fullsatt.

Hennes känsla är att antalet turister minskat det senaste året på grund av den ekonomiska krisen i Europa.

Cypern är ett av de länder där krisen är värst. För ett par veckor sen ansökte landet om nödlån hos dom andra euroländerna.

Anledningen var, sa president Demetris Christòfias, att rädda sina krisande banker.

Men det är bara halva sanningen. För en stor del av problemet handlar om att staten gjort av med för mycket pengar.

Den cypriotiska statliga sektorn är mycket kostsam och står för 47 procent, alltså nästan hälften, av Cyperns BNP.

Statligt anställda har förmånliga villkor, dom betalar till exempel inte in till pensionssystemet, och ändå är både statliga löner och pensioner högre än i den privata sektorn.

Lönerna räknas upp varje halvår med lika mycket som konsumentprisindex stigit.

Till och med när ekonomin hade börjat krympa ökade regeringen kostnaderna för den offentliga sektorn.

– Det var ett dåligt drag. Man ökar inte kostnaderna när ekonomin krymper, säger en av Cyperns främsta ekonomer, Stavros Zenios, professor i ekonomi vid Cyperns universitet.

Det var ett dåligt beslut och på bara ett år hade Cypern skaffat sig ett underskott, säger Stavros Zenios.

Kritiken mot regeringen började för flera månader sen. När den förra centralbankschefen i Cypern kritiserade regeringen för dess ekonomiska politik fick han inte sitt mandat förlängt. Och den förra finansministern fick avgå för att gjort liknande uttalanden.

Stavros Zenios tycker att regeringen borde ha agerat tidigare. När Grekland förhandlade fram rekapitalisering av sina banker borde Cypern ha gjort samma sak, men det missade den cypriotiska regeringen.

– De missade den chansen. Hade regeringen varit snabbare på banan hade läget varit helt annorlunda, säger Stavros Zenios.