Halland

Dömda har svårt att få nytt jobb

1:40 min

Allt fler arbetsgivare vill se utdrag ur belastningsregister från de som söker jobb. Även arbetsgivare som inte själva har rätt att hämta uppgifterna hos polisen. Detta bekymrar KRIS, kriminellas revansch i samhället, eftersom det gör det svårare att komma tillbaka efter avtjänat straff.

– Ett exempel är en som jag känner som skulle söka jobb på ett lager. Där krävde de att han skulle hämta ett utdrag som då visade att han dömts till ringa narkotikabrott och hot mot en ordningsvakt för ett antal år sedan. Detta gjorde att han inte fick komma på anställningsintervju. Annars hade han full behörighet med alla körkort och de arbetslivserfarenhet som krävdes. berättar Kristoffer Johansson som är engagerad i KRIS i Halmstad.

Numera finns brott som har gett fängelsestraff kvar i polisens belastningsregister i tio år, bötesstraff sparas i fem år. Arbetsgivare inom bland annat skola och barnomsorg är skyldiga att begära ut uppgifter om grövre förseelser vid rekrytering. Men nu vill allt fler andra arbetsgivare också se utdrag och även för mer ringa förseelser. Och eftersom sekretess gäller ber man den jobbsökande att själv att begära ut uppgifterna. Som Sveriges Radio har rapporterat är bland annat datainspektionen kritisk till detta, eftersom det kan hota den enskildes integritet. Som KRIS ser det ska man inte låta folk fortsätta att avtjäna ett straff 10 år efter att de har lämnat fängelset.

– Så skapar man ett hårt samhälle. Om vi då då pratar om att minska återfallen efter avtjänade straff så ska vi absolut inte jobba på det viset, säger Christoffer Johansson.