Nödhjälpen klen tröst för ryssar efter katastrofen

2:49 min

Tonvis med nödhjälp har skänkts av vanliga ryssar till de drabbade i Krimsk. Frivilliga jobbar bredvid brandkår, soldater och räddningstjänst i staden för att röja upp i husen. Ändå räcker det inte riktigt till.

Tvåårige Aljosja sliter gråtande i en tvåliters vattenflaska. Hans storasyster försöker övertyga honom om att den är för stor att dricka direkt ur. Men i solen och den 30 gradiga värmen orkar inte Aljosja vänta på vattnet.

Vattnet delas ut från en buss, vatten, bröd och soppa. Ljubov Jakovlevna balanserar mellan vattenhål och brandslangar med en kastrull.

– Det är lite soppa, säger hon och lyfter på locket till den minimala emaljkastrullen. I går fick hon också soppa och vatten.

Kläder i stora högar delas ut av frivilliga, som varit på plats sedan i söndags. Det finns också mat och elkontakter där man kan ladda sin telefon. Ryskortodoxa kyrkan delar också ut kläder och vatten och har ordnat en provisorisk dusch. Rent vatten är fortfarande ett stort problem.

För 17 åriga Vika Ivanova som står i skuggan med sin lilla tremånadersbebis Taja finns ännu fler problem.

– De som bestämmer borde dela ut barnmat, blöjor och sådant, då skulle det vara bättre. Jag vill hellre ha mat till min bebis än pengar för här finns inga fungerande affärer att handla i och ingen vet när de öppnar igen, säger hon.

Hon är fortfarande upprörd över att ingen varnade invånarna för flodvågen. Samma kritik har alla i Krimsk, en kritik som inte mattas av strömmen av hjälpsändningar. Misstroendet mot myndigheterna har ökat och löftena som duggar lika tätt som regnet föll tidigare litar man inte på. Som premiärminister Dmitrij Medvedevs löfte om att alla hus ska ha byggt upp igen senast i oktober.

Och vem hjälper barnen som sjuårige Oleg som knappt vågar sova på natten, efter natten när han i mormors hus höll på att svepas bort av vattnet.

– Han fick en sådan chock och sover knappt på natten, vaknar varje timme och frågar mamma är det vatten. Han vågar inte sova ensam längre utan skriker på natten, berättar hans mamma Inna Visjnikova.

Natten då sonen var hos mormor var hennes värsta, hon och maken kunde inte ta sig till huset och inte ringa, bara vänta tills dagen därpå innan de fick veta att hela familjen klarat sig.

Se filmen från utdelningen av vatten i Krismk.