Srebrenica minns och begraver sina döda

Det har gått 17 år sedan massakern i Srebrenica och i dag begravs 520 nyligen identifierade offer under en ceremoni i staden. Bida Osmanovic är en av dem som har återvänt. Men sonen kommer aldrig tillbaka.

– Jag bryr mig inte om Mladic och Haag. Jag hade en son, nu finns han inte mer. Det var ett krig, det är över nu. Alla Bosniens folk har lidit. Det kan inte ändras, hur många de än dömer i Haag.

Orden är Bida Osmanovic, återvändare i Bratunac, grannkommunen till Srebrenica. Hon dricker kaffe med Stanojka Tesic i Kvinnoforums lokaler, där persiennerna är nedrullade och luftkonditioneringen kämpar mot de 35 obarmhärtiga graderna utanför. Lokalen ligger en dryg kilometer från minnescentret där 520 kistor sätts i jord på onsdagen.

Bida Osmanovic har bakat bröd och ostpaj i två dagar. Hon har fått ett passerkort så att hon kan komma igenom avspärrningarna framför minnescentret utanför Srebrenica och leverera maten till utländska delegationer, studenter, fredsaktivister, journalister. Och till dem som nu begraver sina familjemedlemmar som föll offer för folkmordet som skedde här för 17 år sedan.

65-åriga Bida Osmanovic önskar själv att hon en dag ska ha en plats dit hon kan gå och prata med sin yngste son, Faruk. Hon vet att han är död, och att han sågs senast i Srebrenica sommaren 1995. Men det är allt.

När Bida Osmanovic återvände till Bratunac 2002 och fick hjälp med att bygga upp sitt hus var det till sin forna granne Stanojka Tesic och organisationen Kvinnoforum hon gick för att umgås och dricka kaffe. Utifrån sett verkade det vara ett harmlöst kafferep, men kvinnorna - serber, muslimer, internflyktingar, återvändare, de som aldrig lämnat - runt bordet byggde där grunden för att Bratunac i dag är en av orterna med flest återvändare i Bosnien och Hercegovina.

Redan några år efter kriget körde Stanojka Tesic, en serbisk kvinna, född och uppvuxen i Bratunac, till flyktingläger på andra sidan entitetsgränsen och letade upp flyktingar från Bratunac. Hon uppmanade dem att komma tillbaka och skjutsade de som ville i sin bil för att titta på sina hus och besöka stan. Omkring 8 000 av Bratunac 20 000 invånare är återvändare.

– Om vi har lyckats skapa ett fredligt samhälle i Bratunac, då kan man lyckas var som helst. Det här är ett så litet samhälle, så fattigt, och vi har hela tyngden av Srebrenica över oss. Men det går, det har vi bevisat, säger Stanojka Tesic.

I dag sitter Stanojka Tesic i den säkerhetskommitté som Bratunac och Srebrenica kommun satt samman för att förebygga incidenter. Den 12 juli är minnesdag för serbiska civila som föll offer för kriget i området och det har hänt att det blivit bråk. Stanojka Tesic önskar att den uppdelning som finns också mellan offer i Bosnien och Hercegovina ska överbryggas med tiden.

Bidas son Faruk fick en son. Han var 17 månader när Faruk dog. Bland Bidas fem barnbarn har han en särskild plats.

- Han är sin pappa upp i dagen. När han var liten sov han i exakt samma position som Faruk. Och han skjuter boll med vänster ben, precis som Faruk, säger Bida Osmanovic.

Christina Wassholm/TT