Varit utsatt för övergrepp, hur ska jag kunna slappna av?

Hej Robert :)

Jag har ingen direkt fråga utan behöver råd. Det var mer än ett år sedan jag hade sex, detta var med mitt ex och jag kände mig tvingad till det.

Jag hade redan då planerat att göra slut och hela sexet var bara ångest, det gjorde ont och jag har mått dåligt över det sedan dess. Jag har inte vågat ha sex sen dess, jag är rädd att den känslan ska komma tillbaka och att allt blir fel.

Men nu har jag träffat en kille jag verkligen tycker om och jag är orolig över att han kommer bli funderande om jag inte vill. Jag vill kunna slappna av, men de gångerna det varit nära har jag blivit spänd och är inte "där"

Trodde det skulle gå över, men det har nästan bara blivit värre... Finns det något så jag kan slappna av utan att behöva berätta det för honom? Eller måste jag det? Vill inte smutskasta mitt ex.

/Anna

--------------

Hej Anna. Erfarenheter av att bli tvingad till sex, gör ont och det tar tid att läka.

Många som har varit utsatta för sexuella övergrepp kan få många olika känslor efteråt. När någon har varit med om sexuellt våld och sexuellt utnyttjande är det viktigt att få stöd och hjälp. Det kan du få via ungdomsmottagning eller vårdcentral beroende på din ålder. Exempelvis kan det vara bra att få gå och prata med någon terapeut.

Du frågar om du måste berätta om den gången med ditt ex för din nuvarande. Nej, det behöver du inte. Men samtidigt kan det vara bra - och det är inte att smutskasta ditt ex. Det är att ge din syn på hur det har påverkat dej. Om din kille vet om dina erfarenheter är det också lättare för honom att vara där för dig. Men det är ditt beslut om du ska berätta det eller inte.

När det gäller sex efter våldtäkt och sexuellt utnyttjande kan detta kännas jobbigt. Direkt en situation närmar sig och känns liknande som dina tidigare erfarenheter kan det kännas olustigt och jobbigt.

Kanske är det några specifika saker i sexet som känns mest jobbigt? En del kan känna att exempelvis penetrerande samlag kan kännas jobbigast emellanåt. En del personer kan tycka det känns lättare och skönare att ha smeksex eller annan typ av sexuell beröring. Viktigt att veta är att du inte är ensam att ha problem med sexlivet efter ha varit utsatt för sexuella övergrepp.

Jag tror det är oerhört viktigt att bearbeta och gå igenom vad som har hänt. Det gör du bäst med en terapeut, som jag skrev ovan.

Lycka till!

Varma hälsningar, Robert.