Tiotusentals protesterade mot spanskt sparpaket

1:54 min

I Spanien la regeringen i dag fram ett sparpaket för att möta kraven från EU, men åtstramningarna väcker allt högre protester. 

– Vi måste kämpa för våra barn och för framtiden, sa en vithårig man i natt till spansk TV. Han hörde till de tiotusentals spanjorer som demonstrerade i Madrid mot sparpaketet som skulle komma och mot att industristöd dras in med ännu fler arbetslösa som följd.

I Madrid skadades 23 personer på eftermiddagen när demonstrerande kolgruvearbetare kastade stenar och flaskor på polis, som svarade med gummikulor och batonger. Och protesterna väntas fortsätta.

Spaniens högerregering balanserar nu delikat mellan kraven från spanska folket och EU.

I förmiddags intog premiärminister Mariano Rajoy parlamentets talarstol och meddelade att han trots sina tidigare löften nu höjer skatter.

– Jag är så illa tvungen, sa han. Momsen höjs från 18 procent till 21 procent, en känslig frågaeftersom moms berör alla, även fattiga. Åtstramningspaketet inkluderar också sämre A-kassa, inga extra jullöner för offentliganställda och hårdare ekonomiska krav i de självständiga regionerna.

Att EU betecknar dagens besparingspaket som ett viktigt steg framåt är självklart. Spanien har visat sig lydigt Bryssel och agerar med åtstramningar i utbyte mot att landet dels nu har fått ett extra år på sig att nå målet för statens budgetunderskott, 3 procent av BNP, dels har ett löfte från EU om 100 miljarder euro för att rädda sina banker, som lånat ut pengar alltför frikostigt.   

Spanien står nu i fokus i eurokrisen. EU kräver åtstramningar, samtidigt krymper ekonomin och arbetslösheten är den högsta i Europa, 25 procent. Visar sig nu också spanska folkets tålamod tryta kan situationen bli mycket svårhanterlig för högerregeringen Rajoy.