Ytterligare 520 döda begravdes i Srebrenica

1:50 min

Närmare 30 000 människor samlades idag i Srebrenica där den sjuttonde årsdagen av Europas värsta massaker sedan andra världskriget högtidlighålls. Samtidigt fortsätter rättegången mot den ansvarige för folkmordet, den bosnienserbiske, forne överbefälhavaren Ratko Mladic i Haag.

– Han är ett monster, en mördare, en slaktare, sa Hatidza Mahmedovic, ordförande i Srebrenicas mödrar, tidigare i veckan i Ekot. En fällande dom kommer inte göra att vi får tillbaka vårt förflutna, men visar ändå att alla barn har rätt att leva.

Hennes egna två söner sköts av Mladics soldater liksom hennes make, hennes bröder, kusiner och systersöner.

Ratko Mladic står åtalad för elva olika brott, bland annat folkmord, etnisk rensning och terror mot civila.

Bakom åtalspunkterna döljer sig också en lång rad anklagelser om tortyr, sexuella övergrepp och tvångsförflyttningar. Rättegången väntas ta minst två år.

Samtidigt begravs idag 520 av Mladics offer vars kvarlevor lyfts ur massgravarna och identifierats med hjälp av DNA. Bland dem finns bosnien-muslimska män i alla åldrar - några så unga som 15 år. Det äldsta offret är en 94 årig kvinna.

Tv-bilder från Srebrenica visar sörjande kvinnor och oändliga rader av kistor täckta med grönt tyg och tydliga nummerlappar på kortsidan. Närmare 30 000 personer har kommit till byn för att delta i ceremonin.

Och i Stockholm hålls också en minnesstund i eftermiddag, där bland andra folkrättsexperten Ove Bring deltar.

– Jag tror att folkmord kanske kommer att hända igen på olika ställen i världen, men det bör inte hända igen i Europa, jag är så pass optimistisk att jag tror att det faktum att vi har folkrättsliga tribunaler sänder ut signaler om vilka påföljder man riskerar, säger han.