Pär Holmgren och James Hollingworth

9:32 min

Tema miljö i morgonens program. Pär Holmgren - klimatguru - förklarade hur det står till med planeten egentligen och gav tips på hur vi kan bli mer klimatsmarta (se nedan). Matilda var ute på stan och rekade stockholmarnas miljötänk och så blev det nostalgitripp med musikern James Hollingworth. Som för övrigt snart ger ut sin första barnbok "Rappe Svamlings äventyr".

Pärs tips på hur man kan bli mer klimatsmart:

Hemma: Välj elbolag som erbjuder ”Bra Miljöval”. Man kan även köpa in sig på andelar i vindkraft, vilket faktiskt är det billigaste sättet att köpa el på. Sen är det förstås det självklara att inte slösa på elen.

Det viktigaste vardagstipset överhuvudtaget gäller maten. Köp inte för mycket mat i onödan, ät upp – släng inte! Dra ner på kött och välj mer vilt och kött från fribetande djur. Odla själv i den mån du kan. Lite kryddväxter i balkonglådan räddar inte världen men det är i alla fall något.

Ofta vet barnen mer om miljö än vad deras föräldrar gör eftersom man pratar mycket om det i skolan. Pär uppmanar alla barn att utbilda sina föräldrar; förklara att det är ni som ska bo på den här planeten sen!

I trädgården: Använd även sånt vi uppfattar som ogräs, nässlor till exempel, som man ofta rensar bort.

På jobbet: Tävla i vilken avdelning som använder minst el under en period. Det är enkelt att mäta och så kan vinnarna få pris, biobiljetter kanske.