Fremskrittspartiet går framåt igen i Norge

1:41 min

I Norge har det populistiska, invandringskritiska Fremskrittspartiet åter seglat upp som ett av landet största partier. Efter Anders Behring Breiviks terrordåd störtdök sympatierna, men nu, knappt ett år senare, är partiet tillbaka med en bra bit över 20 procents stöd.

Opinionsmätningen presenteras av den norska radion NRK i dag.

Efter Anders Behring Breiviks massmord i juli förra året sjönk sympatierna för det invandarkritiska partiet drastiskt och väljarstödet halverades i kommunalvalet i september i fjol. Partiet fick då bara drygt tio procent av rösterna. Breivik var tidigare medlem i partiet och dess ungdomsförbund, men lämnade det eftersom han tyckte att det inte gick tillräckligt hårt fram i invandringsfrågor.

Hans tidigare medlemskap och hans främlingsfientlighet kastade ändå en mörk skugga över det uttalat invandringskritiska Fremskrittspartiet. Men nu är det glömt och det ser åter ljust ut för partiledaren Siv Jensen när det i den senaste opinionsmätningen visar sig att nästan 23 procent skulle rösta på henne och hennes parti. Det är nästan var fjärde norrman.

Fremskrittspartiet är därmed tillbaka på samma nivå som i det lyckosamma stortingsvalet 2009.

Själv vill Siv Jensen inte förklara det med att Breivikeffekten har klingat av, utan med att partiet har visat sig vara ett realistiskt alternativ till den sittande Arbeiderpartidominerade regeringen.

Opinionsmätningen visar också att Arbeiderpartiet, som fick starka sympatier efter Breiviks terrorattacker mot partiet på Utöya och i Oslo, backar något i opinionsmätningen. I kommunalvalet förra året fick partiet nästan 32 procent av rösterna. Stödet är nu nere på knappt 29 procent.