Brå: Nätrelaterad brottslighet ökar mest

1:47 min

I dag presenterade Brottsförebyggande rådet statistik över anmälda brott för första halvåret 2012. Totalt sett ökade antalet anmälda brott med 1 procent under det första halvåret 2012. Men det är nätrelaterad brottslighet som sticker ut i statistiken.

Där syns exempelvis en tydlig ökning anmälda bedrägeri med hjälp av internet. Men framförallt dataintrång - där det skett en fördubbling.

– Den här ökningen är, om man jämför första halvåret i år med första halvåret 2011, så är det faktiskt 99 procent. Det är en fördubbling jämfört med samma period ifjol. Och de senaste fem åren så har det ökat med 35 procent per år i genomsnitt. Så att det är en väldigt tydlig trend, säger Anton Färnström, statistiker på Brå.

När Brottsförebyggande rådet nu sammanställt vilka brott som anmäldes under årets första sex månader, så är det på nätet de största ökningarna hittas.

En rejäl ökning, 27 procent, hittar man under brottsrubriceringen bedrägeri med hjälp av internet, där det exempelvis kan handla om bluff-fakturor, eller varor som säljs på nätsajter men aldrig levereras till köparen.

Anmälda fall av "bedrägeri med hjälp av internet" har ökat för varje år sedan brottsrubriceringen infördes 2006

Den andra stora ökningen syns i dataintrång, där en förklaring till det är andvändandet av social medier.

– Dataintrång kan till exempel vara när en tjänsteman går in i ett ärende  som personen inte har att göra med, det kan vara en polis som kollar om den personens vänner förekommer i misstanker och belastningsregistret. Eller en läkare som går in en journal som den inte har att göra med. Men det kan också vara en sånt brott som att man går in på ens kompis facebook-konto, med ett lösenord man fått tag på, eller på en e-postadress.

Ökningen som man ser här är den väntad?

– Ja utifrån min allmänna uppfattning om att internetanvändandet ökar och över huvudtaget användadet av sociala medier, så är det ju förväntat. Men vi har inte gjort någon särskild analys, säger Anton Färnström.

Även anmälningarna om narkotikabrott ökar, men det handlar snarare om att polisen gör insatser mot droger, än att knarkandet har ökat, enligt BRÅ

– Det här är ett brott som påverkas väldigt mycket av polisen insatser mot att upptäcka den här brottsligheten. Man har också haft ökade insatser under 2012 och det ger såklart utslag i statistiken, säger Anton Färnström.

Brå:s siffroro visar också att antalet anmälda våldtäkter har minskat. Under andra kvartalet i år anmäldes 1400 våldtäkter, vilket är nästan 20 procent färre än under samma period förra året.

Enligt Brå är de här ett trendbrott, men de är svårt att veta om minskningen beror på att färre våldtäkter faktiskt begicks under perioden, eller om brottsoffren bara lät bli att anmäla brotten.